Cirrhilabrus adornatus

Go down

Cirrhilabrus adornatus Empty Cirrhilabrus adornatus

Post by Trond Erik Sat Feb 21, 2015 10:58 am


CIRRHILABRUS ADORNATUS
Norsk navn:
Engelsk navn: Red-fin fairy wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cirrhilabrus er slekt i familien Labridae (= gylter, engelsk: wrasses). Labridae er en av de største familiene av revs-fisk og består av mer enn 600 arter (bare familien Gobiidae er mer tallrike). Det som kjennetegner gylter er at de svømmer ved hjelp av brystfinnene. Cirrhilabrus-slekten består av minst 60 arter, mange av dem svært populære akvariumsfisker siden de er relativt små, blant de mest fargesterke fiskene i hobbyen, og utadvendte og aktive.

Typisk for denne slekten er at hannene er større og mer fargesterke enn hunnene, i tillegg er det vanlig med relativt stor farge-variasjon innad i artene hvilket gjør det ofte vanskelig å identifisere individer. F. eks kan en hunn fra én art feil-identifiseres som en hann av en annen art. Hannene vil også skifte farge under kurtise (derav det engelske navnet "flasher wrasse" på enkelte av artene).

Generelt sett danner de grupper med én dominant hann og et harem av hunner og tilbringer det mest av tiden på jakt etter zooplankton.

Ingen små hanner har blitt funnet og det antas at alle hanner utvikler seg fra store hunner. F eks kan dette skje hvis en gruppe mister hannen sin. Den dominante hunnen i haremet (typisk den største), vil da utvikle seg til å bli den nye hannen. Hannene kalles derfor for "sekundær-hanner", siden de primært var hunner før de ble hanner.

To øvrige kjennetrekk med Cirrilabrus-wrasser er deres spesielle hjørnetenner som hjelper dem med å fange, holde og pulverisere deres favorittbytte: zooplankton. I tillegg har de dobbelt sett av pupiller i øynene, et trekk de deler med fisker fra de nært beslektede slektene Paracheilinus, Pseudocheilinus, Pseudocheilinops og Pteragagus. Dette ekstra settet antar man gir en makroeffekt og dermed kan bidra til å gi et forstørret bilde av fiskens byttedyr.

De er dagaktive og vil sove om natten mellom steiner i en slim-kokong delager hver natt. Det er antatt at denne kokongen maskerer lukten deres og gjør dem vanskeligere å lukte for rovdyr. De er notoriske for å hoppe over overflaten og lokk eller annen sikring er derfor nødvendig for å hindre at individer i fangenskap hopper ut av akvariumet.

.:UTSEENDE:.
Hanner hos C. adornatus er hvite til blekt rosa med to triangulære lyserøde flekker fremme på ryggen og har et bredt, rødt bånd på ryggfinnen. Unge hanner er ofte rosa med røde flekker,men terminale hanner er hvite med røde flekker. Hunner er rødfargete men denne rødfargen blekner mot buken, og har en svart flekk på ryggen ved halefinnens rot, over laterallinjen. Som fullt utvokst kan den bli 6,3 cm i lengde.

Arten er nært beslektet med C. flavidorsalis og andre gylter i lubbocki-gruppen og hunner fra slektene er svært vanskelig å skille.

.:ATFERD:.
C. adornatus er en aktiv og fredelig fisk. En enslig hann kan holdes sammen med flere hunner dersom de introduseres samtidig. Den er tilbøyelig til å hoppe så karet må ha tett lokk.

.:MATVANER:.
C. adornatus lever av plankton men vil venne seg til preparert fór.

.:KILDER:.
Om gylter generelt: https://sano.norwegianforum.net/t985-den-store-gylte-traden
Om Cirrhilabrus-gylter: https://sano.norwegianforum.net/t985p15-den-store-gylte-traden#7126

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde. Aktivitetsnivå og størrelse tilsier at den vil trives i akvarier fra 200 liter og oppover.

Cirrhilabrus adornatus Cirrhilabrus_adornatus
Hann av Cirrhilabrus adornatus.

Cirrhilabrus adornatus Ciado_f0
Hunn av Cirrhilabrus adornatus.

Cirrhilabrus adornatus Pic_Fis-138523
Bildet over viser denne fiskens geografiske utbredelse og er hentet fra www.aquamaps.org


Last edited by Trond Erik on Sat May 09, 2015 7:13 am; edited 1 time in total
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Cirrhilabrus adornatus Empty Re: Cirrhilabrus adornatus

Post by Trond Erik Sat May 09, 2015 7:11 am

Andre artikkel i Reef Builders ambisiøse serie om Cirrhilabrus-gylter er nå ute: http://reefbuilders.com/2015/05/08/fairy-wrasses-lubbocki-group/

Tema for denne artikkelen er gyltene i den såkalte lubbocki-gruppen. Dvs gyltene C. lubbocki, C. flavidorsalis, C. adornatus, C. cenderawasih, C. walindi og C. marjorie. Disse seks gyltene er gruppert sammen under artikkelforfatterendes antakelse om at de er nært beslektet på grunn av utseende og farger. Mer spesifikt har hanner fra disse artene røde og hvite fargetoner, mens hunner er alle rosa/røde uten striper eller markeringer bortsett fra en enkel falsk øyeflekk ved haleroten. For å skille hunnene fra hverandre må man se på kontekst, f. eks hvor de er fanget (dette går bra for alle arter bortsett fra C. lubbocki og C. flavodorsalis som har overlappende geografisk utbredelse.

Artikkelen beskriver så hver av disse seks artene i detalj.

Cirrhilabrus adornatus Lubbocki-tree
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum