Amyloodinium ocellatum

Go down

Amyloodinium ocellatum Empty Amyloodinium ocellatum

Post by Trond Erik Thu Dec 26, 2013 8:12 am


AMYLOODINIUM OCELLATUM
Norsk navn på sykdommen: Fløyelssyke og Hvitprikk (NB: hvitprikk brukes som navn på sykdom forårsaket av andre parasitter også).
Engelsk navn på sykdommen: Marine velvet.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amyloodinium er en slekt av dinoflagellater i riket protister. Dinoflagellater er mobile, mikroskopiske organismer og arter i slekten Amyloodinium er fiskeparasitter med komplekse livsstadier.

.:UTSEENDE:.
Parasitten Amyloodinium ocellatum er ikke i seg selv være synlig for øyet, men i trophont-stadiet, når den forårsaker sykdom hos fisk, vil den kunne forårsake følgende sykdommer hos fisken:

- Tung pusting ved vannoverflaten.
- Tap av farge.
- Kløe (fisken vil skrape seg mot harde overflater).
- Konstant svømming ved overflaten med spastiske bevegelser og forsøk på å hoppe ut.
- Tap av appetitt (dette inntreffer 24 timer før fisken dør).
- Svømming med munnen åpen.
- Sløve bevegelser.

I sene stadier av sykdommen vil ørsmå hvite eller gjennomsiktige flekker kunne ses på huden og finnene samtidig som et slimlag kan ses, spesielt ved gjellene. Dette gjør at den kan forveksles med hvitprikk. Senere kan også øynene få en hinne.

Det er lett å feildiagnostisere A. ocellatum for andre parasitt-sykdommer med lignende symptomer, som Cryptocaryon irritans (=hvitprikk), Brooklynella og Uronema. A. ocellatum angriper i større grad gjellene og mange av symptomene er derfor knyttet til pustebesvær. Slimlaget er også en god indikator på A. ocellatum.

.:ATFERD:.
A. ocellatum er en svært dødelig fiskeparasitt som forårsaker mye død i saltvannsakvarier i verste fall kan alle fisker stryke med som følge av et utbrudd. Den regnes som mer dødelig enn C. irritans (=hvitprikk) og kan ta livet av alle fisker i et akvarium på halve tiden det tar C. irritans.

A. ocellatum har en kompleks livssyklus der den går gjennom forskjellige stadier som varer i 6 til 12 dager, hvilket er betydelig kortere enn for C. irritans, noe som antagelivis bidrar til at A. ocellatum er med dødelig. Det viktigste stadiet for akvarister er trophont-stadiet, eller spise-stadiet, der parasitten sitter fast på en fisk, ofte gjellene, via et filament. Den vil leve av blod og vevs-væske som den suger i seg fra fisken 24 timer til noen dager før den utvikler seg til en cyste og slipper taket fra fisken.

Cysten vil så dele seg inn i ca 250 nye organismer, kalt dinosporer som kommer ut fra cysten etter omtrent 5 dager. Dinosporene er det frittsvømmende stadiet av parasitten. Dinosporene er aktivt på utkikk etter fiske-verter. Dinosporer kan leve i 48 timer til én uke uten en fiskevert. Det sies at noen stammer av A. ocellatum har dinosporer som kan leve ei mer enn én måned uten fiskevert.

Parasitten har i alle livsstadier en vegg av cellulose som gjør den hardfør ovenfor medisinering, men dinospore-stadiet regnes som det minst hardføre.

.:NÆRING OG LYS:.
A. ocellatum er en obligat fiske-parasitt dvs at den bare kan bruke fisker som vert og er helt avhengige av fisk for å overleve. I motsetning til nære slektinger i Oodinium-slekten har ikke A. ocellatum kloroplaster og kan dermed ikke gjennomføre fotosyntese.

.:BEKJEMPELSE:.
Som ved andre sykdommer er prevensjon den beste måten å forhindre utbrudd av A. ocellatum. Det vil si at all ny fisk bør behandles i karantene-kar. Dersom man alikevel får utbrudd av A. ocellatum er det viktig at man handler raskt. Her en en anbefalt fremgangsmåte:

- Fjern all fisk fra hovedkaret og flytt dem til et karantenekar for behandling.
- Gi fisken et ferskvannsdypp på minimum 3 minutter, maksimum 5 minutter hver tredje dag, minimum tre ganger totalt. Vannet bør ha samme pH som vannet fisken kom fra og en salinitet på 1,001. Forskjellen i osmotisk trykk vil drepe trophonter på fiskene. Ferskvannsdypp er mer effektivt på A. ocellatum enn på C. irritans. Bytt vannet i karantene-tanken hver gang du dypper fiskene i ferskvann slik at den dyppete fisken kommer tilbake til et kar uten parasitter. NB: Dette er en metode som i seg selv kan stresse fisken betraktelig og føre til død. Alternativt kan man droppe ferskvannsdypp og bare satse på kobber-behandling.
- Bruk kobber (0,15-0.20 ppm) i minimum 14 dager.
- La hovedkaret være uten fisk i minimum fire uker før den behandlete fisken (gitt at de er symptomfri) føres tilbake.

En annen behandlingsform som har vist seg effektiv er kjemikaliet chloroquine difosfat, men dette er dessverre vanskelig å få tak i.

Alternative behandlinger med lavere eller ukjent effektivitet er formalin, malachite, UV, ozon, ferskvannsdypp, hyposalinitet, fjerning av sand, pussefisk- og reker (selv om ingen studier viser at de faktisk spiser hvittprikk) og økt vanntemperatur.

Det viktigste i forbindelse med hvitprikk så som for andre fiskesykdommer er å sørge for at fisken ikke er stresset, dvs har nok plass, god vannkvalitet, gjemmesteder, samt få konflikter, og har god diett.
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum