Hvitprikk (Cryptocaryon irritans)

Go down

Hvitprikk (Cryptocaryon irritans) Empty Hvitprikk (Cryptocaryon irritans)

Post by Trond Erik Mon Dec 16, 2013 2:24 pm


CRYPTOCARYON IRRITANS
Norsk navn på sykdommen: Hvitprikk (dette navnet brukes også på sykdommer forårsaket av andre parasitter).
Engelsk navn på sykdommen: Marine ich og white spot disease.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cryptocaryon er en monotypisk slekt av marine fiske-parasitter med arten Cryptocaryon irritans.

Den kaltes tidligere Ichthyophthirius marinus og sykdommen fikk derfor det engelske navnet "marine ich". Vi har ikke noe navn på denne parasitten på norsk, men refererer gjerne til sykdomsutbrudd som "hvitprikk".

.:UTSEENDE:.
Parasitten C. irritans er ikke i seg selv være synlig for øyet, men i trophon-stadiet, når den forårsaker sykdom hos fisk, vil den ses som hvite prikker på huden, gjellene og finnene til fisken. Fisken kan også ha opprevne finner, blakke øyne, bleke gjeller, økt slimproduksjon, forandringer i hudfarge og se tynne ut. I tillegg til disse endringene i utseende vil ofte syk fisk skrape kroppen sin mot steiner, virke slapp, henge ved overflaten eller bunnen, og puste oftere som om de er stresset.

Det er lett å feildiagnostisere hvitprikk for andre parasitt-sykdommer med lignende symptomer, som Amyloodinium ocellatum, Brooklynella og Uronema. C. irritans skiller seg fra A. ocellatum ved at førstnevnte har tydeligere prikker mens sistnevnte i større grad gir respirasjonsproblemer og kan føre til et fløyelsaktig lag på hardt rammede fisker.

.:ATFERD:.
C. irritans er en svært dødelig fiskeparasitt som forårsaker mye død i saltvannsakvarier i verste fall kan alle fisker stryke med som følge av et utbrudd.

C. irritans har en kompleks livssyklus der den går gjennom forskjellige stadier. Det viktigste stadiet for akvarister er trophont-stadiet, eller spise-stadiet, der parasitten sitter fast på en fisk. Trophonten sitter da vanligvis under det ytterste hudlaget på fisken der den er godt beskyttet mot ev behandlinger og fiskens forsøk på å skrape den vekk. Den vil leve av blod og vevs-væske som den suger i seg fra fisken i 3-7 dager før den slipper taket fra fisken.

Etter dette kalles den er protomont. Den vil da legge seg på substratet og er i denne fasen sårbar for forskjellige medisineringer. Etter 2 til 18 timer vil den kapsle seg inn og dette resistente cyste-stadiet kalles en tomont. Cysten vil så dele seg inn i 100 til 1000 nye parasitter, kalt tominer. Tiden det tar før tominene bryter ut av cysten varierer, i en studie med så mye som fra 3 til 72 dager med hovedvekt på mellom 4 og 8 dager.

Når parasittene kommer ut av cysten kalles de theronter og er det frittsvømmende stadiet. Therontene er aktivt på utkikk etter fiske-verter. Theront-stadiet er det mest ubeskyttet og eksponerte stadiet for parasitten og dermed det mest sårbare ovenfor medisinering. Når en theront har identifisert en vert vil den grave seg inn i huden i løpet av 5 minutter. Theronter mister raskt evne til å infisere fisker og bare 6-8 timer etter at den kom ut av cysten har patogenisiteten blitt betydelig redusert.

Hele syklusen vareierer fra 6 dager til 11 uker. Faktorer som påvirker hvor langt tid en syklus tar er hvilken stamme av parasitter vi snakker om, vanntemperaturen, saliniteten og fiske-verten. Gjennomsnittet ser ut til å ligge på 1-2 uker.

.:NÆRING OG LYS:.
C. irritans er en obligat fiske-parasitt dvs at den bare kan bruke fisker som vert. Den har lav verts-speifisitet, dvs at den vil kunne infisere de aller fleste fisker. Til og med fisker som ikke vanligvis lever i saltvann, og som parasitten dermed ikke har evolvert seg for å angripe, vil kunne smittes. I fangenskap er spesielt keisere, kirurger, sommerfuglfisker, boksefisker og kufisker utsatt for angrep. De eneste fiskene som ser ut til å ha naturlig resistens er haier og skater.

.:BEKJEMPELSE:.
Bare tre metoder har vist seg å ha stor effekt på bekjempelse av hvitprikk: kobber, hyposalinitet og fortynning ("tank transfer"). Alternative behandlinger med lavere eller ukjent effektivitet er formalin, malachite, UV, ozon, ferskvannsdypp, hypersalinitet, fjerning av sand, pussefisk- og reker (selv om ingen studier viser at de faktisk spiser hvittprikk) og økt vanntemperatur.

Skal man bli kvitt hvitprikk i et akvarium må fiskene flyttes til et karanetekar for behandling samtidig som akvariet går uten fisk i 11 uker. Etter denne perioden kan fisk som har overlevd behandlingen flyttes tilbake. All ny fisk må deretter behandles før innsetting.

Det viktigste i forbindelse med hvitprikk så som for andre fiskesykdommer er å sørge for at fisken ikke er stresset, dvs har nok plass, god vannkvalitet, gjemmesteder, samt få konflikter, og har god diett.


Last edited by Trond Erik on Thu Jul 02, 2015 6:18 pm; edited 3 times in total
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Hvitprikk (Cryptocaryon irritans) Empty Re: Hvitprikk (Cryptocaryon irritans)

Post by Trond Erik Mon Dec 23, 2013 1:48 pm

Parasitten Oodinium sp. fører til en lignende sykdom med mange like symptomer. Kommer til å legge ut en faktaside om denne parasitten og da oppdatere faktasiden om C. irritans med likheter og ulikheter mellom disse to parasittene og sykdommene de gir. Spørs om det ikke blir først i 2014 Hvitprikk (Cryptocaryon irritans) 650269930
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Hvitprikk (Cryptocaryon irritans) Empty Re: Hvitprikk (Cryptocaryon irritans)

Post by Trond Erik Thu Jul 02, 2015 6:04 pm

Interessant artikkel om vaksinerng av fisk mot hvitprikk: https://www.reefs.com/blog/2015/07/02/buying-ich-vaccinated-fish/
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Hvitprikk (Cryptocaryon irritans) Empty Re: Hvitprikk (Cryptocaryon irritans)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum